top of page

Renters rente-effekten
 

Er en utrolig kraftig effekt. Det hevdes at selveste Albert Einstein hadde et sitat som går slik:

 

"Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it... he who doesn't... pays it."

 

Det er ikke bare Einstein som har forstått dette. Warren Buffet, som av mange er rangert som en av de beste investorene av alle, har bygget en av verdens største finansielle formuer gjennom nettopp dette verdens 8. underverk. Det er ikke noen tilfeldighet at hans autoriserte biografi har tittelen; "The Snowball":

renters rente-effekten renter effekt renters rente investering renters rente-effekten

Hva er renters rente-effekten?

 

Effekten oppstår ved at du får renter på renten du tidligere har fått, og dermed får en eksponentiell vekst. Poenget er at du skal investere avkastningen du mottar slik at den kan vokse videre og videre.

 

La oss ta et eksempel:

 

Du får muligheten til å få 1 million direkte, eller en magisk 1 kroning som dobler i verdi seg hver dag i 30 dager. Mange hadde nok tatt den raske 1 millioners avtalen, men om du tar frem kalkulatoren kan du se at den magiske 1 kroningen hadde blitt verdt mye mye mer.

Den enkle formelen for renters rente, om du ikke tar for deg ekstra innskudd ser slik ut:

Sum etter renters rente = Startsum * (1 + renten/100) ^ i antall terminer (år)

I den vanlige verden kan dette brukes til i mer konservative, men fortsatt veldig lukrative tilfeller. La oss ta et eksempel der du som investor har en start sum på 0 kr, og vil spare 1000 kr i mnd. de neste 20 årene.


Med en vanlig sparing ville dette regnestykket sett slikt ut:

 

Start sum = 0 kr

Mnd. sum = 1000 kr

Årlig sum = 12 000 kr

Periode = 20 år

Totalt = 12 000 kr * 20 = 240 000 kr

Om du heller hadde satt i gang samme prosjekt med renters rente-effekten, kunne regnestykket vært ganske annerledes. Vi tar et eksempel der du som investor klarer å opprettholde 5% årlig avkastning for dine investeringer i snitt over samme periode.

Start sum = 0 kr

Mnd. sum = 1000 kr

Årlig sparing = 12 000 kr

Årlig avkastning/rente = 5%

Periode = 20 år

Totalt = 407 538 kr

Selve formelen for dette med en fast sparing i mnd. kan være litt vanskelig å sette seg inn i, men formelen samt mer om matematikken rundt dette finner her og her.

Essensen er at å re-investere gevinst/renter i nye gevinster/renter, kan gi ekstremt god avkastning over tid. En "enkel" måte å få en slik gevinst/rente på gevinster/renter, er ved å gjøre en investering i for eksempel et fond som gir en avkastning på x-antall % i året. Historisk sett har vertfall en slik investering vist seg å gi en god renters rente-effekt.  Du kan selvsagt få samme effekt om du gjør investeringer selv i aksjer. Du må da klare å opprettholde en solid årlig avkastning, re-investerer denne, og unngå år med store tap over en lengre periode.

Ferdiglagde renters rente kalkulatorer kan du finne her:


 

bottom of page