top of page

Markedskommentar mars - Den perfekte storm


Mars nærmer seg med stormskritt, og det er veldig mye som skjer i verden og på aksjemarkedet. Vi kommer derfor med en ny oppdatering.


Det er ikke annet å si enn at det vi opplever i Ukraina er trist for for hele menneskeheten. Det er nok uten for manges fatteevne at vi med dagens viten og globalisering skal måtte oppleve krig og politisk spill blant store verdensmakter, som pårører uskyldige mennesker.


De globale aksjemarkedene har korrigert kraftig siden forrige oppdatering i starten av februar. Hovedindeksene har i snitt opplevd mellom 15-20% korreksjoner, mens vekstselskaper og vekstindekser har opplevd fall som er mye kraftigere.


S&P500 -15%:


Kilde: tradingview.comVIX-indeksen har brutt over alle motstander som igjen viser frykten som er i markedet:


Kilde: tradingview.com


Det er vanskelig å si hvordan ting kommer til å utspille seg videre, frykten er høy og tapene store i alle verdens globale aksjemarkeder. Hvordan sentralbankene kommer til å forholde seg til sine forhåndsvarslede rentehevinger blir spennende å se. Inflasjonstallene er fortsatt ekstremt høye, og vil ikke bli mindre med både krig og flaskehalser i forsyninskjeder.

Store banker er allerede ute med å spå mange rentehvinger i tiden fremmover:


https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-02-19/jpmorgan-expects-string-of-nine-straight-fed-rate-hikes


Ser vi på chartet til den brede amerikanske børsen S&P500, så har den fulgt de tekniske signalene vi forespeilte i markedskommentaren for februar:


Kilde: tradingview.com


Det er nok mange investorer som også ser med argusøyne på FEDs neste rentemøte 15. mars. Utfallet av rentemøtet har stor betyding for veien videre.


Positive rekasjoner fra dette møtet, samt om krigssituasjonen roer seg innen rimelig tid, kan gi et enormt lettelsesrally. Får vi overraskelser til nedsiden, som en veldig "hawkish" FED, samt at Russland fortsetter raslingen med sablene. Så kan vi måtte forbedrede oss på en lengre periode med nedgang.


I chartet over ser du mulige veier aksjemarkedet i USA kan ta i perioden fremover.


De mindre selskapene og da helst vekstaksjer, har opplevd store fall allerede. Mange vil nok si vi allerede har opplevd et krakk i disse markedene:


Kilde: tradingview.com


I bildet over ser du det kjente vekstfondet ARK Innovation, som er investert i teknologi og vekstselskaper. Dette fondet har falt mer en 60% siden toppen.


Har du en stockpicking strategi for enkeltaksjer, kan dette være tiden for å skallere inn posisjoner. Det anbefales uansett at du venter med å handle til du ser en klar endring i den fallende trenden for selskapet du vurderer å handle aksjer i.


 


Stegene videre er å følge med på det tekniske bildet i aksjer og indekser du er interessert i. Det kan være lurt å bruke VIX indeksen, Fear & Greed indeksen, sqeezemetrics, samt andre indikatorer for å vurdere frykten og trenden i de generelle markedene.


Vi her i Sans for Finans håper at ting roer seg, både på børsene og i den globale politikken. Det er nok mange nykommere som har fått opplevd en ny side av aksjemarkedet de siste par ukene. Det er under slike større hendelser vi ser "hvem som svømmer naken når tidevannet går ut".


I den sammenheng vil vi gjerne henvise til våre sider om sikring i markedet. Det å lære seg å bruke sikringsmekanismer kan spare deg for utrolig mye usikkerhet, frustrasjon og tap av kapital.Kilde: tradingview.com


I chartet over ser du utviklingen til råvaren gull. Denne blir brukt av mange investorer som en av flere sikringsmekanismer ved stor usikkerhet på de globale aksjemarkedene. Som du ser av chartet holder gull på å bryte ut av en flere måneders lang "Cup & Handle" formasjon, som historisk sett har vist seg å gi god avkastning i tiden etter.


Husk kontanter er også en posisjon! Det er aldri feil å ha litt midler klar på sidelinjen ved slike situasjoner vi er i nå.


Ønsker du å lære mer om begrepene som diskuteres over? Ta gjerne en kikk på vår nettside.


 

Disclaimer:


Det som står skrevet over er ingen finansielle råd eller tips. Vi er bare en uavhengig blogg der skribenten drøfter egne tanker rundt dagens situasjon i de globale aksjemarkedene.