top of page

Markedskommentar Januar - Tapering, Volatilitet, Julerally er over.

Oppdatert: 8. jan. 2022


2021 er over, et år med ekstremt mange hendelser både på og utenfor børsen. Vi har nå entret 2022 et nytt år med nye muligheter.


Siden vårt forrige innlegg har børsene opplevd jevn stigning gjennom hele julen etter tradisjonens tro. Den brede S&P 500 indeksen gikk opp over hele 6% fra bunnen 21 desember til toppen 28 desember:



Kilde: tradingview.com


Etter dette julerallyet har vi hatt en periode med sideveis konsolidering før vi i går 05. januar fikk solid nedgang på alle aksjeindekser. Nedgangen kom etter at FED (Federal Reserve) annonserte en mulig enda hyppigere innstramning av pengepolitikken (tapering) samt rentehevinger.




 

Vi er nå på vei inn i en antatt svakere historisk periode for børsene. Når vi i tillegg har aksjeindekser på eller nær rekordnivåer (ATH), kan det være lurt å passe ekstra godt på når det gjelder volatilitet og uro på børsen i ukene og månedene som kommer:



Kilde: equityclock.com


Det er ikke bare S&P 500 indeksen som har en "seasonality". Denne historikken henger også sammen med volatilitet. Som følger av børsnedgangen i går, fikk vi en stigning på VIX-indeksen:


Kilde: equityclock.com


Som du ser av bildene over, samsvarer den inverse korrelasjonen med den historisk svake avkastningen til S&P 500 og den historisk sterke avkastningen til VIX-indeksen i tiden fremover. Disse to indeksene har en høy invers korrelasjon og det kan være lurt å være på hugget om VIX-indeksen begynner å vise tegn til styrke:



Kilde: tradingview.com

I bildet over ser du forholdet mellom S&P 500 og VIX-indeksen over en lengre periode.



Kilde: tradingview.com


Som du ser av bildet over, har vi i den kortere tidsrammen begynt å få en stigende trend i VIX-indeksen. Det trenger ikke å bety at vi er på vei til å få noe stort børsfall, men en liten korreksjon lik oktober og desember 2021 (ref. bildet over), skal en ikke se bort fra.



 

Da har vi sett litt på historikk og de siste ukers bevegelser. Hvordan er tilstanden nå? Og hva kan vi forvente oss fremover?


Som nevnt i innledningen, annonserte FED en hyppigere "tapering" og renteheving i tiden fremover. Det er nok få som har innvendinger i at FED's pengeinnsprøytning har påvirket børsene til oppsiden. Når de nå har begynt å redusere støttekjøpene, samt skal fortsette med dette i økende takt. Er det nok ikke til manges store overraskelse at børsene blir mer sensitive. VIX-indeksen har som sagt begynt å vise styrke, USD har i en lengre periode vært i positiv trend og den amerikanske 10-åringen har begynte å øke kraftig i påvente av rentehevinger fra FED.



Kilde: tradingview.com


Enn så lenge er det ikke noen store faretegn for den brede S&P 500 indeksen. Den ligger fortsatt inne i en solid oppadgående trend. Som en ser, har allikevel volatilitetssvingningene på indeksen økt betraktelig de siste 4-5 månedene. Det er mye som har påvirket børsene denne perioden. Alt fra FED's annonsering av "tapering", energikrise, nye koronavarianter, osv. Allikevel har børsene vist enorm styrke, og som du ser av bildet over har S&P 500 klart å holde trenden oppover gjennom denne perioden.



Så lenge indeksen respekterer støtter som vist i chartet/prisgrafen over, samt det ikke kommer uheldige globale nyheter eller en fortsatt økende VIX indeks. Kan denne trenden fortsette en stund til fremover. Å forberede seg på en litt røffere periode inn i februar/mars er nok ikke dumt uansett. Det er alltid lurt å ha litt penger på bordet i tilfelle markedene reagerer kraftigere enn først antatt.


At vi skal oppleve en litt kraftigere nedgang/korreksjon i løpet av 2022, bør nok ikke overraske noen. En korreksjon kan i mange tilfelle være sunt for markedet. Dette vil gjøre at vi får liten "re-set" og reduksjon av høy spekulasjon og belåning/gearing.


 

Til slutt vil vi vise et kjent forhold. Nemlig forholdet mellom den 10 årlige og 3 månedlige renten i USA. Dette forholdet har i flere 10-år gitt en indikasjon når en større korreksjon eller børskrakk har begynt å nærme seg:



Kilde: ft.com


Som du ser av bildet over har dette forholdet gang på gang vist når fare kan være på ferde. Så hvordan er det med denne i dag?



Kilde: https://fred.stlouisfed.org/


Som du ser er ikke denne nær den farlige grensen helt enda. Det kan uansett være lurt å følge med på denne sammen med de andre indikasjonene vist over, slik at du er klar til å agere om ting endrer seg.


Børsene har som nevnt en kommende periode med historisk sett lavere avkastning og høyrere antatt risiko. I slike perioder kan det være lurt å ta ned eksponering eller følge ekstra godt med for å unngå å bli med på en større nedgang.


Vi ser som nevnt ikke de helt store faresignalene helt enda. De generelle børsene viser fortsatt tegn til styrke og oppgang. Å kjøpe litt forsikring før vi går inn i februar/mars kan også være lurt om du ønsker å være kraftig eksponert mot aksjemarkedet i denne perioden. Ta en kikk på våre faner om risikohåndtering om du trenger utfyllende informasjon om dette.


 

Disclaimer:


Det som står skrevet over er ingen finansielle råd eller tips. Vi er bare en uavhengig blogg der skribenten drøfter egne tanker rundt dagens situasjon i de globale aksjemarkedene.





15 visninger0 kommentarer
bottom of page