top of page

Markedskommentar februar - Volatilitet, renteheving og markedsuro


Vi er på vei inn i en ny måned. Mye har skjedd, vi tar derfor en rask gjennomgang av tilstanden i de globale markedene.


Etter julerallyet i slutten av desember lå de globale aksjemarkedene på ATH, volatiliteten var på vei opp, og mye lå til rette for en korreksjon. Som nevnt i markedskommentaren for januar, var vi også på vei inn i en antatt svakere periode for aksjemarkedene.Kilde: tradingview.com


Som du ser av bildet over har S&P 500 indeksen falt rundt 12% siden toppen i slutten av desember, og vi har opplevd en liten korreksjon allerede. Frykten i markedene er høy, noe som viser igjen både på VIX-indeksen, Fear & Greed-indeksen, Put/Call-ratioen, med mer. Sentimentet er faktisk verre på mange skalaer nå enn det var under det store fallet vi hadde mars 2020 da koronafrykten herjet som mest.
Kilde: tradingview.comKilde: ycharts.com


Som du ser av bildene over er sentimentet dårlig og frykten høy. Det er mange som frykter at markedene skal fortsette å falle nå som FED har begynt å stramme inn på pengepolitikken sin. At markedene faller videre til lavere nivåer i løpet av 2022 kan godt hende. Vi har gnisninger mellom Russland og Vesten, strammere pengepolitikk, inflasjonstrykk, energi-krise, rentehevinger og generell frykt.


På den andre siden har "dark pools" begynt å kjøpe mye de siste dagene, som historisk sett har vist seg å gi avkastning i perioden etter. En forklaring av DIX-indeksen finner du ved å følge linken.Kilde: squeezemetrics.comDet er derfor mulig at vi får en "bounce" rundt nivåene vi ser på de globale aksjemarkedene nå. Om dette er en "dead-cat bounce" eller enden på denne korreksjonen er vanskelig å si helt enda. Det kan være lurt å følge godt med på volum på positive dager, og se om prisen på indekser stenger over viktige motstander på daglig og ukentlige nivåer. Som nevnt kan det godt være vi snur her foreløpig, en fortsatt fallende VIX-indeks kan være et tidlig tegn. Om du ønsker å prøve å treffe en bunn, er det alltid lurt å bruke stop-loss.
Kilde: tradingview.com


I bildene over ser du viktige støtte/motstandsnivå for S&P 500 indeksen. Som du ser av det daglige chartet så har vi en ekstremt "oversolgt" RSI-lesning, som kan bidra til at vi får en solid rekyl fra disse nivåene. Om den eventuelle rekylen når opp til motstandsnivå for så å selge av igjen til videre nedgangstrend, er vanskelig å si helt enda.Historisk sett har rentehevinger av FED ført til et stigende aksjemarked. Det kan derfor være vi får en "sell the news, buy the fact" der markedene stiger etter at rentehevingene faktisk starter.Kilde: tradingview.com


Som nevnt i innledningen er vi inne i en periode med stor usikkerhet. Det er etter korreksjoner og børskrakk de store gevinstene kommer. De fleste har nok hørt det legendariske ordtaket:


"Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful"


Du trenger uansett ikke prøve å fange en fallende kniv, se om trenden er på vei å snu, og ager deretter. Å være ekstra på vakt helt i starten når du tar en posisjon, samt bruken av stop-loss, kan hindre at små tap blir til store om du mistolker situasjonen.


I bildet over ser du potensielt mulige retninger S&P indeksen kan ta de kommende dagene/ukene. For å være på den sikre siden kan det være lurt å vente til indeksen viser en klar trend før du tar en posisjon.


Ønsker du å lære mer om begrepene som diskuteres over? Ta gjerne en kikk på vår nettside.


 

Disclaimer:


Det som står skrevet over er ingen finansielle råd eller tips. Vi er bare en uavhengig blogg der skribenten drøfter egne tanker rundt dagens situasjon i de globale aksjemarkedene.22 visninger0 kommentarer
bottom of page