top of page

Markedskommentar Desember - Extreme Fear, Omikron, Tapering og Julerally?


Vi har entret desember og det er mye som skjer på det globale aksjemarkedet. Fredag 26.11 ble det utløst store bevegelser i markedet da Covid-19 fikk nok en mutasjon med navnet Omikron. Det sies at denne mutasjonen har opprinnelse fra Sør-Afrika.


Grunnen til at det har blitt ekstra mye frykt i verden, er at denne mutasjonen visstnok skal være mer smittsom en tidligere versjoner, samt smitte vaksinerte lettere. Dette har medført at markedene har reagert med stor frykt, mange er redd for nye "lockdowns" og nedgang i økonomien.


I tillegg har FED (Den amerikanske sentralbanken) på ny hintet om at "tapering" (reduksjon av støttekjøp QE/kvantitative lettelser) samt rentehevelser kan komme fortere enn tidligere antatt. Dette på grunn av at inflasjonen har steget mer enn hva de ønsker.


En kombinasjon av disse to sakene har som sagt sendt markedene i full panikk de siste dagene, og VIX indeksen (frykt indeksen) var opp hele 54% på fredag alene. Dette er faktisk blant de høyeste prosentuelle hoppene indeksen har hatt de siste 20 årene.
Kilde: money.cnn.com


At en tidligere annonsering av "tapering" er med på å skape uromoment i markedene er ikke rart, pengetrykkingen som begynte i finanskrisen i 2007-2008 har vært med på å skape en boble ut av proporsjoner. Det ser rett og slett ut som om FED bare nevner at de skal starte med "tapering", så vil markedene begynne å falle. Slik systemet er i dag, er en nok avhengig av en evig QE for å holde aksjemarkedene oppe.


Kanskje de for en gangs skyld vil la markedet få operere som det egentlig var planlagt? At kjøpere og selgere skal få bestemme "riktig" prising uten påvirkning av sentralbanker og pengetrykking.


Men hvordan er status nå? La oss se på noen charts:
Kilde: tradingview.com


Som du ser av chartet, hadde vi en periode rett før dette fallet hvor RSI-ratioen var veldig overkjøpt. Når den har nådd slike ekstreme nivåer tidligere, har indeksen hatt et behov for å "kjøle seg ned", og i noen tilfeller har vi fått en "sunn" korreksjon.


Indeksen begynner også nå etter de siste dagers fall å nå gode støttepunkt. Som du ser har det skjedd en "reversal" rundt enten MA50 eller MA100 under dette "bullrunnet".
Kilde: tradingview.com


VIX-indeksen har også gjennom hele dette bullrunnet hatt "spikes" slik som vi opplever nå, når markedet nærmer seg en bunn.
Kilde: tradingview.com


Dollarindeksen (DXY) har også nådd opp til et solid motstandspunkt, det er godt mulig den kommer til å snu ned her. Eventuelt falle litt ned for å lage en konsolidering før videre oppgang.

Som du ser av bildene og chartsene over, så er vi ved veldig solide, men viktige støttepunkter for en av de viktigste globale indeksene (S&P 500). Som du ser så har indeksen historisk sett hele veien gjennom dette "bullrunnet" snudd opp rundt disse støttepunktene. Vi er kanskje veldig nær en bunn. Ting som at vaksinene fungerer på Omikron, eller at FED venter litt med "tapering" kan være katalysatorer for at bunnen blir satt. Om vi på den andre siden får verre nyheter rund Omikron eller at FED fortsatt holder stø kurs, kan dette bare være starten på en større korreksjon. Følg med på støttepunktene (MAs), om VIX fortsetter å spike, eller dollarindeksen fortsetter å gå sterkt. Dette kan være tegn på at det fortsatt er fare på ferde.


Vi i sans for finans tror det er sannsynlig at det nok en gang blir en test av et støttepunkt i det pågående "bullrunnet". Vi er for tiden inne i en historisk sterk sesong for aksjemarkedene:
Kilde: equityclock.comDet er nok uansett ikke lenge til vi får en større korreksjon, men vi tror enda at denne lar vente på seg en stund til. Kanskje når FED sine rentehevinger trer i kraft rundt Februar/Mars 2022.


Det er uansett veldig viktig å være ekstra på vakt når VIX-indeksen er høy og de globale indeksene er rundt støttepunkt. Mye kan skje de kommende dagene og ukene. 


Disclaimer:


Det som står skrevet over er ingen finansielle råd eller tips. Vi er bare en uavhengig blogg der skribenten drøfter egne tanker rundt dagens situasjon i de globale aksjemarkedene.
49 visninger0 kommentarer
bottom of page