top of page

Markedskommentar april - Rentehevinger, politisk og makroøkonomisk uro


Vi er inne i en veldig volatil og anspent periode for markedene og verden generelt. Krigen mellom Ukraina og Russland har bidratt til å legge et større press på inflasjon, og politiske affærer. Vi har også fått vår første renteheving av FED.


La oss først ta en kjapp gjennomgang av markedets opptreden den siste måneden. Etter at S&P 500 falt kraftig i perioden før og når krigen inntraff, har vi fått en rekyl til oppsiden etter rentemøtet til FED 15 mars:

Kilde: Tradingview.com


Etter annonseringen om en 0.25% renteheving, ble det denne gangen en "sell the rumor, buy the facts" der mange aktører likte FEDs ordlegging og forsiktige fremtreden med renteheving. Det var også veldig mye penger på sidelinjen før dette møtet, som igjen kan ha bidratt til vi fikk denne reaksjonen.


FED gjentok flere ganger at de nå tar inflasjonen på alvor og at det kan komme hyppige og mulig kraftigere (0,5%) hevinger under møtene som kommer fremmover. Det er mye skriverier om renter og aksjekorreksjoner, faktum er at en periode med økende renter har vist seg å gi god avkastning for investorer. Det er ikke før rentene må settes ned grunnet at vi har nådd økonomiens bristepunkt at korreksjoner og fall faktisk forekommer:

Kilde: Investing.com