top of page

Hvordan handle og lagre kryptovaluta
 

Du har kanskje nå lært deg hva en kryptovaluta er, og er klar til å handle dine første «coins». Hvordan gjør du dette? Og hvordan sikrer du at enhetene bare eies av deg?

 

Her kommer de private og offentlige nøklene i spill. La oss si du vil skaffe deg noe kryptovaluta. Hvor lagrer du de? Du trenger da en lommebok. I denne verdenen er det selvsagt en digital lommebok som blir tilknyttet deg. En slik lommebok er gjerne en app eller en nettside for digital lagring av kryptovalutaer. Eksempler på slike sider er:

  • Metamask lommebok for forskjellige typer kryptovalutaer

  • Bitcoin.org viser til flere alternativ for lommebøker som passer til Bitcoin

For at du skal få tilgang til lommeboken din og gjøre transaksjoner, trenger du en privat nøkkel. Denne er din ene og alene, og brukes for å logge på din lommebok. Denne nøkkelen får du første gang du oppretter lommeboken. Det er derfor veldig viktig at du lagrer koden/nøkkelen et sted hvor du alltid kommer til å ha tilgang. Det anbefales også at nøkkelen skrives ned fysisk og lagres. Mister du nøkkelen, mister du altså tilgangen til lommeboken din for alltid.

Innholdet i lommeboken er offentlig, dette i henhold til den offentlige og distribuerte transaksjonshovedboken. Selve lommeboken er anonymisert, den er bare en sammensetning av tall og bokstaver. Det eneste som synes i transaksjonshovedboken er hvor mye valuta som er på den aktuelle lommeboken, ikke hvem som eier den.

Oppretter du konto/bruker hos en kryptovalutamegler, får du digitale lommebøker som er tilknyttet din konto. Disse kan du bruke til å kjøpe og selge de aktuelle kryptovalutaene som tilbys av megleren. Sikkerheten til disse lommebøkene ligger da i passordet og eventuelt en to-trinns innlogging hos den sentraliserte megleren (lik en vanlig bank). Etter et kjøp hos en megler kan valutaen selvsagt overføres til din private lommebok. Midlene ligger da trygt og sikkert i blockchainen via din digitale lommebok, og kan bare nåes og hentes ut med din private nøkkel.

crypto tools, starterguide, blockchain, tips, help.png

Kilde: cryptobull.org

Anerkjente og gode meglere for kjøp og salg av kryptovaluta er:

 

Firi, er en enkel og god norsk plattform. De har registrering og verifisering med BankID, og tilbyr handel av de største kryptovalutaene. Firi har også en vervekampanje der alle som verves får en bonus på opptil 200 kroner i kryptovaluta. Bruk denne linken for å registrere deg via vervekampanjen og få gratis kryptovaluta i samme slengen.

eToro, en internasjonal handelsplattform som satser hardt på kryptovaluta. De tilbyr staking av kryptovalutaer samt kjøp og salg. De tilbyr også handel av de 16 mest populære kryptovalutaene og øker stadig tilbudet. eToro er en veldig enkel og brukervennlig plattform, og er en regulert aktør med godt omdømme. Om du følger denne linken kan du registrere deg for handel av kryptovaluta på deres sider.

Binance, er verdens største kryptovalutamegler. De har et ekstremt stort utvalg av kryptovalutaer og har stor omsetning, som gir lave "spreads" i ordreboken. Det kan være litt komplisert å registrere seg, og komme i gang med handel på deres sider. Om du ønsker stort utvalg kryptovalutaer og litt mer eksotiske handelstilbud, er dette siden å velge. De tilbyr også en vervekampanje. Dersom du bruker denne linken, får du 10% tilbake på megleravgiften ved alle kjøp og salg. Binance tilbyr også staking av kryptovalutaer.

hvordan handle og lagre kryptovaluta handle lagre kryptovaluta hvordan handle og lagre kryptovaluta

bottom of page