top of page

Aksjeverdi
 

Verdien på en aksje i et selskap blir regnet ut fra hvor mange aksjer markedsverdien til selskapet er delt på.

 

Et eksempel kan være: 

Tronds Bakkekompani AS har en markedsverdi pr. i dag på 50 millioner kroner. Selskapet har totalt 1 000 000 aksjer. Prisen pr. aksje er da vurdert til:

 

50 000 000 kr / 1 000 000 aksjer = 50 kr pr. aksje.

 

Her er det ofte mange nybegynnere som tror og tenker at det er prisen pr. aksje som er enstydig med om aksjen/selskapet er dyrt eller billig. Du kan fort bli lurt til å tenke at det er "billigere" å kjøpe aksjer i Birgittes Bakkekompani AS for 5 kr aksjen, enn å kjøpe Tronds Bakkekompani AS for 50 kr pr. aksje.

Den store feilen mange gjør er som du ser av regnestykket under at selv om aksjene til Birgittes Bakkekompani AS koster 5 kr pr. stykk, så er markedsverdien til selskapet 150 millioner kontra Tronds selskap med markedsverdi 50 millioner. Dette fordi Birgittes selskap har flere aksjer:

 

5 kr per aksje * 3 000 000 aksjer = 150 000 000 kr

Som du ser er det alltid viktig å se på markedsverdien til selskapet og ikke på prisen pr. aksje når du skal vurdere et selskap ut fra fundamentale forhold.

 

Det er markedsverdien som er verdien til selskapet, ikke prisen per aksje. Det er dette som definerer om en aksje er dyr eller billig, ikke aksjepris.

I bildet under ser du et typisk utdrag fra en aksjemegler med informasjon om et selskap som inneholder markedsverdi og antall aksjer. I dette tilfellet Equinor:

aksjeverdi aksjer aksjeverdi aksjer aksje aksjeverdi

equinor børsverdi

Kilde: Nordnet.no

bottom of page